Lagom är bäst

Vaffö behöver man en sån där laddbox pappa?

Min dotter undrade varför man behöver installera en speciell laddbox när man har beställt en elbil. Jag som är helt oteknisk kunde inte riktigt svara på det annat än att jag vet att det är säkrare. Men hur är det säkrare? Jag gav mig ut på nätet för att läsa på.

Som jag fattar det är det så här.

Tänk dig att du har en lång, lång vattenledning. Om du bara öppnar kranen helt och hållet, kommer vattnet att spruta ut med jättehög kraft, och det kan bli stänk och spill överallt, eller kanske leda till att slangen spricker. Precis så fungerar eluttaget i väggen, det kan ge allt för mycket ström på en gång till din elbil, vilket kan vara farligt.

En laddbox är som en smart kran för denna vattenledning. Den ser till att strömmen (eller ”vattnet”) kommer ut i en lugn och stadig takt, precis så mycket som bilen behöver. På så sätt kan din elbil laddas säkert och effektivt, utan risk för skador.

Dessutom har laddboxen inbyggda säkerhetsfunktioner. Om något skulle gå fel, till exempel om strömmen plötsligt blir för stark, kommer laddboxen automatiskt att stänga av.

Elektrisk ström kan bli farligt om det blir för mycket på en gång. Om för mycket ström flödar genom en kabel, kan den bli mycket het. Tänk på det som om du skulle gnugga dina händer snabbt mot varandra – de blir varma, eller hur? Det är precis vad som händer med kabeln, den blir varm om för mycket ström passerar igenom den. Om det blir för varmt kan det till och med börja brinna.

En laddbox är dock smartare än ett vanligt uttag. Den kan känna av hur mycket ström som flödar och hur varm kabeln blir. Om den märker att det är för mycket ström, eller att kabeln blir för varm, kan den sänka mängden ström eller till och med stänga av helt. Det är som om du skulle sluta gnugga dina händer när de blir för varma.

Dessutom, om det skulle vara ett fel någonstans – kanske en tråd har lossnat, eller om det finns vatten någonstans där det inte ska vara – kan laddboxen märka detta och stänga av strömmen för att förhindra att något farligt händer.

Så, en laddbox är som en vänlig robot som hela tiden håller koll på din elbil när den laddas, för att se till att allt är säkert och ingenting blir för varmt.

Räcker det inte med en vanlig jordfelsbrytare då? Nej det gör det inte.

En jordfelsbrytare fungerar genom att känna av om det finns ett ojämnt flöde av ström i systemet. Om den märker ett sådant flöde, vilket kan indikera att ström läcker ut någonstans där den inte borde (till exempel genom en skadad kabel), stänger den av strömmen. Detta kan skydda mot vissa typer av elektriska fel och minska risken för brand och elektriska stötar.

Men när det gäller laddning av elbilar, finns det fler saker att tänka på. Elbilar behöver mycket ström under långa perioder, vilket kan belasta systemet och öka risken för överhettning och brand. En laddbox för elbilar har specifika säkerhetsfunktioner som är utformade för att hantera dessa risker.

Till exempel kan en laddbox övervaka temperaturen i laddkabeln och laddningsporten och justera strömmen om något blir för varmt. Den kan också kontrollera att jordningen fungerar som den ska, vilket är mycket viktigt när det gäller att ladda elbilar. Dessutom kan den anpassa laddhastigheten baserat på bilens behov och elnätets kapacitet, för att undvika att överbelasta systemet.

Så, medan en jordfelsbrytare är en viktig del av ett säkert elsystem, ger en laddbox för elbilar ytterligare skydd och anpassning som är specifikt utformade för de unika utmaningar som laddning av elbilar innebär. Det är som att ha en extra säkerhetsvakt som är särskilt utbildad för att hålla koll på din elbil.

Slut på lektionen. 🙂

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats