Lagom är bäst

Rimliga förväntningar på semestern

Att skapa balans mellan olika önskemål och att ha rimliga förväntningar kan vara en stor utmaning när det kommer till att planera en semester med barn. Det är naturligt för både barn och vuxna att ha drömmar och förväntningar om vad de vill uppnå på semestern. Dessa kan dock ofta skilja sig åt betydligt.

När barnen drömmer om att besöka Liseberg, ett ställe fyllt med spännande attraktioner, men du som vuxen kanske söker lugn och avkoppling i en park, uppstår en konflikt mellan olika intressen. Att hitta en balans mellan dessa kan verka överväldigande, men det är inte omöjligt.

Först och främst handlar det om kommunikation. Innan semestern bör du ha en öppen diskussion med dina barn om vad de vill göra och varför. Förklara också dina egna önskemål och varför du känner så. Det kan vara en utmärkt möjlighet att lära barnen värdefulla lektioner om kompromisser och respekt för andras önskemål.

Kanske kan du komma överens om att besöka Liseberg en dag, och tillbringa en annan dag på ett lugnare ställe, som en park eller ett museum. På så sätt får alla i familjen uppleva något de tycker om. Om det inte är ekonomiskt eller praktiskt möjligt att besöka Liseberg, kan du kanske hitta något liknande men mindre krävande som barnen fortfarande skulle tycka om.

Det är också viktigt att sätta realistiska förväntningar från början. Sommarsemestern är inte en magisk tid då allt blir perfekt. Det kommer att finnas trötta dagar, regniga dagar och dagar när saker och ting helt enkelt inte går enligt plan. Barnen behöver förstå att även om det är semester, kan inte allt vara roligt och spännande hela tiden. Som vuxen kan du också behöva påminna dig själv om detta.

Det är ju trots allt inte är destinationen eller aktiviteten som gör semestern speciell, utan kvaliteten på tiden du spenderar tillsammans. Det viktigaste är att du och dina barn får chansen att koppla av, ha kul och skapa minnen tillsammans. Med lite planering, kommunikation och en flexibel inställning, kan du säkerställa att alla i familjen får en givande och minnesvärd semester.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats