Lagom är bäst

Skärmtid

I dag har de flesta barnen tillgång till digital teknik som smarta telefoner, laptops och surfplattor. Så hur ska man då tänka med skärmtid?

 

Man lär sig saker

Det positiva med skärmtid är att barn utsätts för nya koncept och färdigheter som de kanske inte lär sig någon annanstans. Det låter också barn öva på att finslipa sina finmotoriken och problemlösningsförmågan genom videospel eller aktiviteter på appar. Man kan förstås göra både bra och dåliga saker på en skärm. Och man måste nog skilja på det som förälder när man begränsar hur mycket en skärm får användas. Om den används till att öva på engelska glosorna bör det till exempel inte ta av skärmtiden.

 

Ha koll

För att föräldrar ska kunna hålla reda på vad deras barn har tillgång till online bör de ha tydliga riktlinjer om lämpligt beteende online och sätta regler för hur mycket tid som kan läggas på tekniska enheter. Det är också viktigt för föräldrar att förstå vilken typ av innehåll som är tillgängligt online så att de kan lära sina barn hur de identifierar vilka webbplatser eller användare som kanske inte är säkra.

 

Minskad fysisk aktivitet

Minskad fysisk aktivitet är en av de oundvikliga konsekvenserna av ökad skärmtid, och detta kan utgöra allvarliga hälsorisker för barn. Studier har visat att långvarig exponering för skärmar kan bidra till en mängd olika negativa hälsoresultat hos barn. Dessa inkluderar minskade fysiska konditionsnivåer, högre risk för fetma och andra kroniska sjukdomar, sämre sociala färdigheter på grund av bristande öga mot öga interaktion och till och med lägre akademisk prestation som ett resultat av minskad uppmärksamhet och fokus. Det är viktigt för föräldrar att vara medvetna om dessa potentiella risker så att de kan fatta välgrundade beslut om hur mycket skärmtid deras barn ska ha.

 

Negativ inverkan på sömnen

Användningen av digitala skärmar bland barn har ökat under åren och med det följer olika för- och nackdelar. En av de mest oroande nackdelarna är den negativa inverkan på sömnkvaliteten, särskilt hos yngre individer. Överdriven skärmtid kan leda till sömnbrist som kan ha en skadlig effekt på inlärning, fysisk hälsa, minne och mental hälsa. En studie utförd av Sleep Education visade att barn som använde elektroniska medier som datorer, surfplattor och smartphones hade högre frekvens av sömnighet under dagtid än de som inte gjorde det. Detta tillskrevs lägre sömnkvalitet på grund av exponering för ljus från skärmar snarare än mörker som behövs för sunda sömnvanor. Dessutom indikerar forskning också att blått ljus som sänds ut från dessa enheter minskar melatoninproduktionen som reglerar vår dygnsrytm, vilket leder till risk för ytterligare störningar av sömnen.

 

Lagom är bäst

Även om det finns både för- och nackdelar med barns användning av skärmar, är det viktigt för föräldrar att vara uppmärksamma på hur mycket tid deras barn spenderar framför en. Med lite sunt förnuft kommer man långt. Till exempel genom att hålla alla skärmar avstängda under måltider, begränsa skärmtiden till en eller två timmar per dag och att man som förälder deltar i aktiviteter med sina barn. Dessa aktiviteter kan innefatta att idrotta utomhus eller delta i fantasifull lek inomhus. Föräldrar bör också se till att deras barn deltar i någon form av fysisk aktivitet varje dag i minst en timme.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats